L'any1235 és de suma importància en la història d'Eivissa i Formentera, ja que assenyala el seu trànsit de l'òrbita islàmica a la cristiana i passen aquestes terres a formar part de la corona catalano-aragonesa.

Sharq - llevant en àrab - que dins la divisió territorial islàmica comprenia aproximadament els actuals termes municipals de Sant Joan i Santa Eulària, passarà a anomenar-se després de la conquista Quartó del Rei i més endavant, com ara, de Santa Eulària.

Santa Eulària, segons la tradició, va ser martiritzada a Barcelona pels romans. Els nous pobladors, catalans, devien sentir gran devoció per la santa màrtir, ja que sabem que el 1302 apareix aquest nom a les nostres terres, segurament perquè ja se havia edificat una capella dedicada a ella, que seria sufragània de la llavors església parroquial de la capital que va dependre, alhora, de l'arquebisbat de Tarragona fins l'any 1782.

 

Puig de missa

Poc en sabem, d'aquesta primera construcció que va donar nom al nostre poble, ja que la que ara presentam és de posterior edificació. El puig de Missa rep aquest nom pel fet de tenir l'església, que ara és parroquial, al seu punt més alt; és un puget de 52 metres d'altura sobre el nivell de la mar que domina una fèrtil comarca travessada pel riu de Santa Eulària, únic de l'arxipèlag i de gran importància sòcio-econòmica al llarg de la història.

L'estructura essencial del actual temple pertany a la segona meitat del segle XVI ; era una fortalesa per protegir els molins accionats per les aigües del riu, amb els seus canons, i els habitants de la rodalia al seu interior, que una església dedicada a l'oració. A poc a poc el puig de Missa es va anar poblant de construccions que formaren el primer nucli del futur poble de Santa Eulària.